TIGERS ZLÍN

Rozpis ledu KIS Facebook Instagram
Mládež 29. 3. 2023

Kristian Zalubil po prestižním turnaji v Kanadě: Byli jsme nejlepší parta, i Tigers mi hodně pomohli

Válí za Tigers, v Kanadě se podepsal pod velikým mládežnickým úspěchem českého hokeje a jeho hokejovým vzorem je David Pastrňák. Nadějný útočník Kristian Zalubil má za sebou sezonu mezi staršími žáky ve Zlíně a s týmem Czech Knights odehrál mimořádně prestižní turnaj Pee-Wee, kde čeští mladíci získali zlaté medaile. Jak talentovaný střelec vzpomíná na kanadský turnaj, co bylo klíčem k úspěchu a co mu dali Tigers? To vše se dozvíte v rozsáhlém rozhovoru, který Kristian poskytl našemu webu.

Kristiane, máš ze sebou prestižní turnaj v Kanadě. Byl to as velký zážitek, že?

"Ano samozřejmě. Vím, že na turnaji hráli i hráči jako Connor McDavid, Sidney Crosby nebo dokonce Wayne Gretzky! Byla to pro mě velká zkušenost."

Jak se hráč dostane do takového výběru?

"Byli jsme poskládaní z celé republiky, výběr hráčů je hodně široký. Probíhají různé kempy a try-outy, celý ten proces trvá asi tři roky. No a během těch tří let se právě kempů účastníte, hrají se i různé turnaje."

Kdy si věděl, že ses do týmu dostal?

"Asi měsíc před odletem do Kanady."

Vznikne v takhle poskládaném týmu pořádná parta? Trenér Adam Jonák třeba zmiňoval, že soudržnost byla vaší největší zbraní…

"Řekl byl, že všechny týmy, proti kterým jsme hráli tam měly jednoho, dva rozdílové hráče. Většinou to vždy „tahala“ jedna lajna. My jsme ale hráli jako tým. Musím zmínit, že jsme taky měli opravdu výborného gólmana (pozn. Tobiáš Ořechovský), ten nás brutálně držel. Hráli jsme jeden za druhého, možná jsme neměli nejlepší tým ale byli jsme nejlepší parta."

Jak bys porovnal úroveň hry za mořem a u nás v Česku? Byl tam vůbec nějaký rozdíl?

"Je to velký rozdíl, v Kanadě prostě žijí hokejem. Třeba tréninky jsou úplně jiné, styl hry taky. Na to jsme si museli zvyknout. Zajímavé je, že se tam nehraje vůbec do těla, hrají jenom puk. Všichni hráči jsou hodně rychlí."

Češi byli na turnaji v posledních letech dost dominantní. Cítili jste se také jako favoriti?

"Určitě ne, spíš naopak. Nikdo nám moc nevěřil. První zápas jsme vyhráli „jen“ 2:1, přičemž jsme nastoupili proti nejslabšímu celku turnaje. Takže to na první pohled vypadalo, že nemáme šanci… Pak jsme se ale rozehráli a skupinu jsme zakončili jako nejlepší tým. Poté už to jelo, byli jsme v laufu a šlapalo nám to."

Kdy jste začali věřit, že byste mohli udělat nějaký úspěch?

"No… Asi po třetím zápase, když jsme šli do pavouka (play off)."

Jak se dařilo Tobě osobně?

"Ale jo, dařilo se. Ale jak už jsem říkal, hráli jsme všichni podobně, nestálo to na jedné lajně."

Podařilo se dát i nějaký ten gól?

"Jojo, dokonce jeden gól se mi podařilo vsítit v prodloužení! Nejvíc branek každopádně dal Lukas Andrejko."

Kolik na vás přišlo lidí? Návštěvy prý byly celkem slušné…

"Jo, na finále přišlo deset, možná jedenáct tisíc lidí."

Už si někdy hrál před takovou kulisou?

"Nehrál, nikdy. Musím říct, že v prvním zápase jsem byl hodně ve stresu, ale pak se to zlomilo, a naopak se mi hrálo líp, když tam bylo více lidí."

Potkali jste se i s nějakou hokejovou osobností, která se na turnaji objevila?

"Nemám sice fotku, ale viděli jsme Careyho Price (pozn. brankář Montrealu Canadians). Byl tam i trenér z Detroitu, který má 500 zápasů v NHL, ten trénoval tým proti kterému jsme hráli ve finále."

Co ti dalo účinkování na takové akci?

"Je to výborná zkušenost, myslím, že si nás všimlo i hodně lidí. Byli jsme takový terč, přeci jen ročníky před námi ten turnaj dvakrát vyhrály, sedmkrát byly ve finále. Zdálo se mi, že i rozhodčí nás chtěli trošku porazit (smích)."

Přesuňme se nyní k Tigers. Ty osobně zažíváš povedený ročník, že?

"Určitě, Tigers mi hodně pomohli. I směrem k turnaji, Tigers mají velkou zásluhu na tom, že jsem se tam dostal. Jsou tady především kvalitní tréninky, ale i zápasy. Už dva roky hraju se staršími což jsou pro mě skvělé zkušenosti. Za rok jsem se hodně posunul, hlavně fyzička se mi moc zlepšila. V týmu, kde jsem působil minule, jsem hrál málo, takže za tu změnu jsem rád. Trénují nás trenéři, kteří už mají něco za sebou. Jsem moc rád, že hraji za Tigers!"

Týmová sezona pro vás už skončila. Jak bys ji zhodnotil?

"Udělali jsme pokrok, to určitě. Ale jsme úplně nově poskládaný tým, s klukama jsme se vůbec neznali. V podstatě se dá říct, že se furt sehráváme. Ale jsme dobrá parta."

Teď už jenom trénujete?

"Ano, už jenom trénujeme. Následovat bude suchá příprava v posilovně."

Co máš v hlavě do následující sezony?

"Chtěl bych se zase posunout. Ať už v klubu, nebo se zase někam podívat s Czech Knights. Nic dalšího v hlavě nemám."

Máš třeba nějaký hokejový vzor?

"Samozřejmě se mi líbí David Pastrňák."

Takže jsi střelec?

"Jo, asi jo (smích)."

Turnaj v quebeckém Pee-wee se v Kanadě hraje již od roku 1960. Jde vždy o prestižní událost, některými je dokonce označován jako neoficiální mistrovství světa do 13 let. A Češi jsou zde nebývale úspěšní, když z posledních osmi ročníků šestkrát hráli finále a hned třikrát vyhráli! Letos se na turnaji, kde zářily největší hvězdy světového hokeje jako McDavid, Matthews, Crosby nebo Gretzky představily i juniorské výběry Detroitu Red Wings, Buffala Sabers nebo Philadelphie Flyers! A Češi všechny tyto soupeře porazili, nakonec si ve finále smlsli i na Detritu (4:2) a získali zlaté medaile!